Evenimente 2007


Evenimente 2oo7

25.ianuarie.2007 – Federatia Patronilor Bihor a inceput acest an alaturi de agricultorii bihoreni.
Impreuna cu BTL Design si Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bihor FPB sub patronatul UNPR a organizat la Hotel Continental o conferinta economica cu tema “Solutii europene pentru agricultura din Romania”. Acest eveniment si-a propus sa aduca informatii utile intreprinzatorilor din domeniul agricol, sa construiasca o platforma de comunicare intre mediul economic si cel guvernamental si sa faciliteze incheierea de noi contacte de afaceri.La acest eveniment au participat peste 240 de agricultori din judetele Bihor, Arad si Satu Mare.

01.februarie.2007
 – Federatia Patronilor Bihor alaturi de BTL Design si Zona Metropolitana Oradea sub egida UNPR a organizat conferinta economica cu titlul “Cum si cu ce construim la nivel European in Romania”. In cadrul acestui eveniment s-au adus informatii utile intreprinzatorilor din domeniul constructiilor. Ca o concluzie a conferintei este faptul ca s-a reusit crearea unei platforme de comunicare intre mediul economic si cel guvernamental si facilitarea unor noi contacte de afaceri.
La eveniment au participat si oameni de afaceri din Ungaria si Italia.

21.februarie.2007
 – Federatia Patronilor Bihor a organizat la Hotel Continental masa rotunda cu tema “Cum sa cunoastem si sa respectam normele europene”. Acest eveniment s-a adresat exclusive agentilor economici din domeniul prestari servicii – saloane de frumusete.
In utimul timp exista o preocupare din ce in ce mai mare a statelor membre UE pentru serviciile de cosmetica, coafura, tatuaj etc. datorita riscurilor, mai mari sau mai mici, pe care le genereaza aceasta categorie de activitati.
Ceea ce reprezinta un potential pericol, atat pentru sanatatea publica, cat si pentru buna desfasurare a acestui gen de activitate este faptul ca nu se cunoaste legislatia in totalitate. La invitatia FPB au raspuns peste 35 de patroni de saloane avand ca domeniu de activitate ‘frumusetea’. Au avut parte de un dialog deschis cu d-na Cristiana Bigan – Director OPC si d-na dr. Marcut Crina, reprezentanta DSP Bihor.
Ca o concluzie a acestei intalniri a fost crearea unui departmanet ‘saloane de frumusete’. Participantele au decis sa se inscrie in FPB si sa se intalneasca cel putin o data pe luna.

26.februarie.2007 – Federatia Patronilor Bihor i-a invitat pe toti dealerii-auto din Bihor sa participe la masa rotunda cu tema “Taxa inmatriculare”. Daca institutiile RAR, Agentia de Protectia Mediului, Directia de Finante Bihor precum si Politia Rutiera Bihor au inteles importanta dezbaterii acestui subiect si si-au trimis reprezentantii, dealerii auto au participat intr-un numar restrans. Cu taote acestea pe parcursul a doua ore, invitatii au dialogat , atat cu presa, cat si intre ei.

05.martie.2007 – Federatia Patronilor Bihor a organizat o masa rotunda cu tema “Asezarea in conditii normale a comertului cu produse de panificatie”. Au participat agenti economici din domeniul brutarie-patiserie. Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinara, Directiei pentru Consultanta Agricola si OPC s-au alaturat organizatorilor si au raspuns problemelor pe care intreprinzatorii le-au abordat.

04-08.martie.2007 – Federatia Patronilor Bihor prin departamentul sau ‘agricultura’ a organizat o deplasare la Paris, cu ocazia ‘SALONULUI INTERNATIONAL DE AGICULTURA’ si ‘SALONULUI INTERNATIONAL DE MASINI AGRICOLE’.

13-14.martie.2007 – La initiativa Federatiei Patronilor Bihor Excelenta Sa d-na Marta Moszczenska, Ambasador al Canadei la Bucuresti a facut o vizita in Oradea. Cu ocazia aceasta FPB a invitat membrii Colegiului Permanent FPB sa participle la intalnire pe data de 13 martie.2007. Fiecare participant a avut ocazia sa isi prezinte firma si activitatea. Cu aceasta ocazie Ambasadoarea Canadei a luat pulsul mediului de afaceri Bihorean. Din delegatia Excelentei sale au facut parte consilierii comerciali Octavian Bonea, Francois Lasalle si Corina Stanescu. Excelenta sa Ambasadoarea Canadei a tinut sa multumeasca Federatiei Patronilor Bihor pentru organizarea unui eveniment de prima clasa.

30.martie.2007 – Federatia Patronilor Bihor a organizat in data de 30.martie.2007, orele 13.30, in Sala Mare a Consiliului Judetean, o masa rotunda cu tema “Colaborarea dintre mediul de afaceri si mediul politic pentru o mai buna absorbtie a fondurilor europene in judetul Bihor in anul 2007”. Temele abordate la aceasta intalnire au fost: codul fiscal; reducerea TVA; profitul reinvestit.
La intalnire au fost prezenti parlamentari reprezentati ai partidelor politice din Bihor, leaderi ai partidelor politice din Bihor, consilieri judeteni si municipali.

04.aprilie.2007
 – Federatia Patronilor Bihor si BTL Design au organizat la Oradea, in data de 04.aprilie.2007, conferinta economica cu tema „Eusol – Solutii europene pentru afaceri”. EUSol se adreseaza companiilor active care sunt interesate de dezvoltarea si consolidarea cotei de piata si a activitatii lor. Nevoile oricarei companii au crescut dupa integrare, generate intre altele de impunerea unor standarde si reglementari obligatorii in domeniul calitatii, mediului, concurentei etc. Managerii incearca sa gaseasca solutii la aceste nevoi speciale. Acest aspect a fost detectat de multe companii furnizoare de servicii si produse care au lansat noi linii de business special pentru a le acoperi.
Aceste companii au participat in cadrul evenimentului cu scopul de a promova produsele si pentru a intelege din aceasta intalnire directa nevoile si asteptarile reale ale pietei.
In acelasi timp, odata cu deschiderea granitelor, companiile trebuie sa faca fata unor noi jucatori pe piata, obisnuiti cu regulile jocului in Uniunea Europeana, care si-au modelat activitatea in functie de ele. Pentru a rezista concurentei cu acesti noi jucatori, si mai mult, pentru a putea penetra alte piete traditionale europene, este obligatorie adoptarea unor solutii care pot facilita aceste lucruri.
Sala Belvedere de la Hotel Continental a gazduit acest eveniment, incepand cu orele 09.00, Prima plenara a abordat „Solutii IT&C pentru atingerea standardelor europene. Solutii de scadere a costurilor”. Temele sunt: solutii de date, aplicatii informatice pentru afaceri: ERP, CRM, solutii de document management, solutii de infrastructura pentru afaceri, solutii comunicatii mobile si fixe, solutii informatice de resurse umane si contabilitate.
A doua plenara a abordat „Solutii de finantare – Oferte de finantare bancara. Finantari europene.

29 – 30.iunie.2007
 – Federatia Patronilor Bihor a organizat in incinta Lotus Market  a-III-a editie a Targului Finantatorilor. In cadrul acestui eveniment, Federatia Patronilor Bihor impreuna cu institutiile financiare participante si-a propus sa intruneasca cele mai bune oferte de finantare existente pe piata in acest moment. Targul Finantatorilor s-a adresat atat firmelor private, cat si persoanelor fizice interesate de credite si produse financiare oferite de catre banci.

14.septembrie.2007
 – Programul de reabilitare termica a cladirilor este un proiect ce se desfasoara la nivel national si este o norma impusa de Uniunea Europeana. La nivel local, proiectul se bucura de promovare din partea Federatiei Patronilor Bihor. FPB in colaborare cu Primaria Oradea a organizat o conferinta pe aceasta tema. Conferinta a avut loc pe 14 septembrie in Sala Mare a Primariei Oradea. Tinta acestui proiect si participantii la acest eveniment sunt asociatiile de locatari. Printre invitati sau numarat domnul Cosmin Falub – Consilier Ministerul Dezvotarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, doamna Aurelia Simion – Director Directia de Reglementare in Constructii si doamna Emilia Cerna-Mladin – Presedinte Asoc. Auditorilor Energetici din Romania. Acestia au vorbit despre importanta programelor de reabilitare termica a cladirilor din perspectiva standardelor europene. Programul guvernamental de reabilitare incurajeaza conservarea energiei termice in locuinte, prin izolarea acestora. Izolarea va fi nu doar o hidroizolare, ci si o reabilitare a fatadelor. Va fi o reabilitare unitara a cladirilor, iar costurile lucrarilor vor fi suportate in mod egal de guvern, consiliul local si asociatiile de locatari. Acest program se desfasoara pe mai multe etape : constientizarea si motivarea populatiei prin informare, promovarea termoficarii prin utilizarea co-generarii, imbunatatirea eficientei energetice in cladirile publice si cladirile noi, cat si reabilitarea termica a cladirilor existente. Un avantaj il constituie faptul ca proiectul prevede scutirea de impozite pe perioada de rambursare a creditelor obtinute pentru reabilitare.

26.octombrie.2007
  – Federatia Patronilor Bihor in parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Regionala Nord – Vest a organizat in data de 26 octombrie a.c. , conferinta cu tema “Accesul firmelor private din Bihor la fondurile structurale” . Conferinta a venit ca o incununare la caravana desfasurata de Federatia Patronilor Bihor in 5 orase din judet. Temele de discutie au fost interesante si utile pentru reprezentantii firmelor prezenti la eveniment. Domnul Horia Droc, sef birou judetean – Agentia de Dezvoltare Regionala Nord – Vest a prezentat Programul Operational Regional 2007 – 2013 pentru IMM-uri. Programele privind cresterea competivitatii economice au fost prezentate de d-nul Florin Dumitrescu, director executiv – Oficiul Teritorial pentru IMM-uri si Cooperatie. Federatia Patronilor Bihor are ca partener de excelenta Banca Comerciala Romana care a prezentat ” Avantajele parteneriatului cu Banca Comerciala Romana in implementarea proiectelor finantate din fonduri europene “. Despre ” Asistenta financiara din Fondurile Structurale ale Uniunii Europene pentru perioada 2007 – 2013, adresata companiilor private”  a vorbit d-nul Marco Prandi, presedinte Progesa&Partners. Nu au fost neglijate nici firmele din mediul rural, unde d-nul Florian Vesa, director adjunct la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a prezentat ” Oportunitatile de Finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala pentru firme private “.

Conferinta – Accesul firmelor private din Bihor la fondurile structurale

Prezentare SPEAKERI:
Agentia de Dezvoltare Regionala Nord – Vest, d-nul Horea Droc – sef birou judetean Bihor
Programul operational regional 2007 – 2013 pntru IMM-uri …
Oficiul Teritorial pentru IMM-uri si Cooperatie, d-nul Florin Dumitrescu – director executiv
Programele privind cresterea competitivitatii economice …
Progesa&Partners, d-nul Marco Prandi – presedinte
Asistenta financiara din Fondurile Structurale ale Uniunii Europene pentru perioada 2007 – 2013…
Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit, d-nul Florian Vesa – director adjunct
Oportunitatile de Finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala pentru firme private…

09.11.2007
  – La invitatia Federatiei Patronilor Bihor de a participa la cea de-a VIII – a editie a Balului Patronilor Bihor, regizorul si actorul Sergiu Nicolaescu a venit la Oradea dupa mai bine de 30 de ani. Agenda regizorului a fost una incarcata pentru cele 2 zile cat a stat la Oradea. Sambata dimineata, Sergiu Nicolaescu a fost primit la Primaria Oradea, de catre d-nul primar Petru Filip si d-nul viceprimar Mihai Groza. Regizorul si-a continuat sirul de vizite la sediul Prefecturii Judetului Bihor, unde a fost intampinat de prefectul judetului Bihor, d-nul Mircea Ghitea. O scurta vizita a fost facuta si la mormintul bunului sau prieten si coleg Titus Popovici. Toate aceste vizite s-au incheiat cu o conferinta de presa, in care ziaristii oradeni au aflat lucruri noi despre noul film al regizorului.

10.11.2007
 – Federatia Patronilor Bihor a organizat pe 10 noiembrie 2007, la hotel International in Baile Felix, editia a VIII a Balului Patronilor. Fiind considerat unul dintre cele mai importante evenimente mondene ale anului.Incepand cu anul acesta, Federatia Patronilor Bihor si-a propus sa initieze seria de baluri la care sa aiba cate un invitat de onoare din cultura, politica, afaceri, sport. Invitatul de anul acesta a fost regizorul si actorul Sergiu Nicolaescu. Participantii la bal au petrecut o seara minunata alaturi de Sergiu Nicolaescu, dar si de formatia Talisman, care a fost invitata sa destinda atmosfera. La miezul noptii, inainte de a fi adus tortul, au fost inmanate premiile de excelenta. Premiile au fost inmanate chiar de Sergiu Nicolaescu, iar companiile nominalizate au fost :
SC ADEPLAST SA         – Premiul de Excelenta in Afaceri 2007 – pentru cea mai dinamica evolutie
SC CLASMOTOR SRL   – Premiul de Excelenta in Afaceri 2007 – pentru implicarea in sprijinirea mediului de afaceri bihorean
MNISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE  – D-na Lucia Varga    – Premiul de excelenta in politica 2007  – pentru personalitatea publica cea mai implicata in relatia cu mediul de afaceri bihorean
TVS Oradea – D-nul Florin Ardelean   – Premiul de excelenta in mass-media 2007 – pentru cel mai activ reprezentant din radio – televiziune
Realitatea Bihoreana – D-nul Florin Alexandru – Premiul de excelenta in mass-media 2007 – pentru cel mai activ reprezentant din presa scrisa

07.12.2007
 – Federatia Patronilor Bihor a fost mereu preocupata de nevoile mediului de afaceri, dar si constienta de rolul mediului politic in promovarea nevoilor componentei societatii civile pe care noi o reprezentam. In acest sens am organizat pe 7 decembrie o masa rotunda intitulata ” Fondurile Structurale, incotro? ” In urma caravanei intreprinsa de Federatia Patronilor Bihor in judet, precum si cu ocazia numeroaselor conferinte de afaceri, o serie de nevoi ale mediului economic au fost identificate, nevoi care tin in mod deosebit de modul de intocmire al actelor si al normelor care vor reglementa modul de absortie al fondurilor structurale. In cadrul acestei mese rotunde, temele de discutie au fost: Impactul Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34 / 2006 asupra absorbtiei fondurilor structurale si Neconcordantele din programele operationale si modul in care acestea afecteaza

18.12.2007 – Pe data de 18 decembrie 2007 in cadrul seminarului intitulat “De la teorie la practica, de la Universitate la locul de munca” Federatia Patronilor Bihor impreuna cu conducerea Universtatii Oradea au pus bazele unui parteneriat de colaborare, menit sa imbunatateasca integrarea studentilor la locul de munca.  Acest acord promite sa fie doar inceputul unei bune colaborarii, unde mediul de afaceri sa lucreze impreuna cu mediul universitar din Oradea pentru o mai buna pregatire profesionala a studentilor cat si o mai buna absorbtie de locuri de munca.

19.12.2007 – Sarbatorile de iarna ne-au oferit inca o data prilejul de a intinde o mana de ajutor celor a caror bucurie este umbrita de lipsuri. Ca in fiecare an, prin bunavointa membrilor Federatiei Patronilor Bihor, am reusit sa pregatim cadouri pentru copii, batrani si familii nevoioase. Caravana impartirii darurilor s-a desfasurat intre 19 si 21 decembrie 2007. Debutul acestei actiuni caritabile a avut loc miercuri 19 decembrie, cand la sediul Federatiei Patronilor Bihor au venit elevi ai liceelor din oras si din judet pentrua primii premii pentru rezultatele bune la invatatura, premii care au constat atat in bani cat si in produse. Acest moment a fost completat de un concert de colinde sustinut de studenti ai Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii Oradea. Caravana a continuat joi 20 decembrie cand echipa federatieia impartit daruri clasei a II-a B de la scoala din Tasad, judetul Bihor. Vineri am continuat cu impartirea de daruri care au constat in produse Asociatiei Handicapatilor Neuro-motor Sever cat si Casei de copii ” ALBINUTA”. Caravana darurilor de craciun s-a incheiat cu o vizita la o familie nevoioasa unde copii s-a bucurat de un calculator doar al lor cat si de produse electrocasnice si alimente.