DIALOG PATRONATE – VIITORI PARLAMENTARI AI JUDEȚULUI

Candidaţii partidelor prezenţi la dezbaterea organizată de patronatele bihorene, Vineri, 4 Noiembrie 2016, la centrul de afaceri din Cetate, au promis, fără excepţie, sprijinirea mediului de afaceri dacă vor fi aleşi.

 La întâlnirea organizată de Federaţia Patronilor Bihor (FPB) cu colaborarea Asociaţiei Firmelor Bihorene şi a Camerei de Comerţ şi Industrie Româno – Maghiară au participat 18 candidaţi propuşi de 8 partide. Reprezentanţii PSD, PNL, UDMR, ALDE, PRU, USR, PER şi PANR şi-au prezentat, pe rând, viziunea cu privire la dezvoltarea mediului de afaceri. Candidaţii PRM şi cei ai PMP au declinat invitaţia organizatorilor. “Noi am invitat pe toată lumea, nu ştim care a fost motivul pentru care nu au venit”, a declarat Ioan Lucian, preşedintele FPB.

 Desfăşurată după reguli stricte, în care reprezentanţii fiecărei formaţiuni au avut la dispoziţie două minute pentru a răspunde întrebărilor organizatorilor, întâlnirea s-a dovedit deosebit de utilă și plină de idei benefice pentru mediul de afaceri.

Delegaţi ai fiecărui partid au răspuns la întrebări legate de propunerile referitoare la mediul de afaceri prezente în platforma cu care candidează, disponibilitatea de a încheia un parteneriat cu organizaţiile patronale din judeţ, priorităţile stabilite pentru dezvoltarea economică a judeţului, importanţa pe care o vor acorda stabilităţii legislative şi problema forţei de muncă. După cum era de aşteptat, fiecare dintre candidaţi şi-a început discursul vorbind despre importanţa pe care o va acorda dezvoltării mediului economic şi parteneriatului cu patronatele.

 În ceea ce priveşte problemele mediul de afaceri, cele mai articulate discursuri le-au avut reprezentanţii partidelor parlamentare. Astfel, social-democratul Gheorghe Ţară a vorbit despre necesitatea creşterii numărului de unităţi economice indiferent că este vorba de societăţi comerciale, PFA-uri sau IMM-uri, prin sprijinirea inclusiv cu bani a firmelor nou înfiinţate şi diminuarea cu 5% a fiscalităţii pe forţa de muncă.

La rândul său, liberalul Ioan Cupşa, avocat de profesie, a insistat pe necesitatea “asanării” celor peste 100.000 de acte normative în vigoare pentru asigurarea unei legislaţii clare şi pentru repatrierea calitalului românesc care a dezvoltat afaceri în străinătate pentru a aduce acest know-how în ţară.

La fel, făcând trimitere la panourile outdoor cu mesajul “Salvăm Oradea de Bucureşti”, reprezentantul UDMR, Cseke Attila, a vorbit despre descentralizare prin mutarea încasărilor din impozite în plan local şi necesitatea instituirii unui buget multianual care să permită mediului de afaceri să facă previziuni iar factorului politic să aibă o imagine mai realistă cu privire la absorbţia fondurilor europene.

Membru în ambele organizaţii patronale bihorene, reprezentantul ALDE, Octavian Bara, a insistat în discursul său pe problemele legate de criza forţei de muncă pe fondul emigraţiei şi deprofesionalizării şi necesitatea reînfiinţării învăţământului profesional.

La polul opus, reprezentanţii PRU au evitat să propună soluţii pentru problemele cu care se confruntă mediul economic spunând că acestea trebuie să vină din partea actorilor economici care ştiu mai bine cu ce se confruntă, candidatul PER a insistat pe necesitatea unei alimentaţii sănătoase şi eliminarea pe termen de cinci ani a taxelor şi impozitelor pentru agricultorii care produc bio iar reprezentanţii PANR, s-au limitat la aserţiuni de bun simţ pe considerentul că formaţiunea nu şi-a cristalizat încă doctrina.

Sursa: www.ebihoreanul.ro


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.